11 Nisan 2016 Pazartesi

Bir başka güzeldir Ayvalık ve Altınoluk...

Merhabalar herkese,

Bugün Ege'mizin bir başka güzelliği olan Balıkesir İlimizi parça parça anlatacağım. Bugün Ayvalık ve Altınoluk’tan başlayalım…
Türkiye'nin batısında yer alan illerimizden birisi olan Balıkesir ili, ülkemizin Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Balıkesir’in hem Marmara Bölgesinde hem de Ege Bölgesinde toprakları bulunmaktadır. Ayrıca hem Marmara Denizine hem de Ege Denizine kıyısı olan 6 şehrimizden birisidir. Bursa, Kütahya, Manisa, İzmir ve Çanakkale ve Yunanistan'ın Midilli Adası da Balıkesir’in komşularıdır. Yüz ölçümü bakımından da ülkemizin 12. büyük şehridir.
Temiz deniz suyunun kumlu plajlara kavuştuğu, parlak yeşil renkli zeytinliklerle sarılmış koyları, irili ufaklı adaları, dünyada oksijenin en çok bulunduğu Homeros'un destanındaki İda Dağı, insanlara binlerce yıldır şifa dağıtan termal kaynakları ile Balıkesir, ülkede turizmin ilk başladığı yerlerdendir.
Balıkesir, ülkemizin en önemli ve popüler tatil destinasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Her yıl, özellikle yaz aylarında yüz binlerce tatilciyi ağırlayan Balıkesir'de gezip görebileceğiniz, keyifli bir tatil yapabileceğiniz pek çok güzellik bulunuyor.
Balıkesir’de nereleri gezebiliriz? İşte cevabı…

AYVALIK
 Önemli bir turizm merkezi olan kentte yıl boyu Akdeniz iklimi mevcut. Ege Bölgesi'nde yer alması nedeniyle kış aylarında ılık ve yağışlı, yaz döneminde ise sıcak ve kurak bir havaya sahip. Turizm alanında büyük bir potansiyele sahip olan ilçede başta Şeytan Sofrası olmak üzere çeşitli doğal güzellikler olmakla birlikte, özellikle eski Rum evleri ve yapılarına dayanan kültür turizmi de gelişmiştir. Özellikle Sarımsaklı Plajları ve Alibey Adası'nda ise deniz turizmi gelişmiştir. Ayvalık doğal güzellikler bakımından zengin bir ilçe olmakla birlikte mutfağı ile de ünlüdür. İlçeye özgü en önemli yiyecek sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap gibi malzemelerle hazırlanan Ayvalık Tostu ‘dur.

Ayvalık’ın güzelliklerine de değinmeden olmaz tabi ki..

Sarımsaklı Plajları: Ayvalık'ın Küçükköy beldesinde bulunan Ege Denizi kıyısındaki plajlardır. Ayvalık kent merkezinin 6 km güneyinde bulunan plajlar 12 km uzunluğundadır.


Alibey Adası(Cunda): Ayvalık Adaları grubuna dahil olan ve yerleşime açık olan tek adadır. 1995 yılında inşa edilen bir köprü sayesinde bu adaya karayolu ile geçmek mümkündür. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de yapılmaktadır. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, iç içe girmiş koylarının güzellikleri seyre değer. Neo - klasik hayranları sessizlik ve doğa ile birlikte olmak isteyenler için en uygun yerdir.


Taşlı Manastır ya da Tımarhane Adası: Çamlık Koyunun tam karşısında kocaman bir kayalık ve bu kayalığın dibinde küçük bir bina gibi görünen bir adadır. Tımarhane Adası mucizeleri nedeniyle bu adı almıştır. Adaya zincirlere bağlı olarak çıkanların, akılları başlarında indikleri söylenmektedir. 


Tavşan Kulakları Tepesi: Şeytan Sofrasının yanı başındaki tepedir. Tepeye çıkıldığında, tavşan kulağı biçiminde, 3 insan boyu yüksekliğinde iki kaya ile karşılaşırsınız. Dipleri toprakta değil, yatay plakamsı bir kayanın üzerinde durmaktadır. Manzarası harikadır.
Şeytan Sofrası: Ayvalık'a hakim büyük kayalık tepelerin üzerinde bulunan, bakıldığında tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözüken, üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan eski bir lav birikintisi.

Ayrıca Ayvalık’ta irili ufaklı bulunan diğer adalar şöyledir…
Ayvalık Adaları içerisinde en büyük ada Cunda Adası'dır. 1966 yılında kara ile bağlantısı yapılan ada artık yarımadadır. Bir diğer tarihi özellikleri olan ada Tımarhane adasıdır. Diğer adaların isimleri şöyledir; Çıplak Ada, Yuvarlak Ada, Kamış Adası, Güneş Adası, Yumurta Adası, Kılavuz Adası, Yelken Adası, Yalnız Ada, Küçük Maden Adası, Maden Adası, Alibey(Cunda) Adası, Hasır Adası, Dolap Adası, Kutu Adası, Balık Adası, Kayabaşı Adası, Çiçek Adası, Kız Adası, Poyraz Adası, Tavuk Adası, Güvercin Adası, Yellice Adası.

Ayvalık’ta Dalış yerleri
Ayvalık, sahip olduğu 23 ada ile dalış meraklılarının yoğunlukla ziyaret ettiği bir yerdir. 60 civarında dalış noktasına sahip olması, dalgıçların uzmanlıklarına göre değişik dalışlar gerçekleştirmesini mümkün kılmaktadır. Mercan reefleri, berrak denizi, zengin yapısı, amphora tarlaları ile ideal bir dalış yeridir. İlk defa bu keyifli sporu yapmak isteyenler için gerekli ekipman ve uzman eğitmenleri de Ayvalık’ta kolayca bulabilirsiniz.
Ayvalık’tan sonra Balıkesir’in diğer güzelliği…

ALTINOLUK
 Altınoluk Beldesi Yunan mitolojisinde İDA diye anılan, bugün ki adıyla Kazdağları'nın güney yamaçları ve Edremit Körfezi'nin kuzeyinde kurulmuş, mavi ile yeşilin birbirine karıştığı ender doğa güzelliklerini sinesinde toplamış şirin bir beldemizdir. Doğusundaki 215 metrelik bir tepenin üzerinde bulunan antik Antandros kentini çıkarma çalışmaları devam etmektedir. Altınoluk Anfi tiyatroda çeşitli kültür ve sanat festivalleri sürdürülmekte ve Ağustos ayı içerisinde Altınoluk Festivali düzenlenmektedir. Altınoluk’ta dağ kısmında çay bahçeleri, sahil kesiminde de konaklama, yeme-içme ve eğlence yerleri yer almaktadır. Günlük tekne turları düzenlenir. 

Altınoluk’ta nereleri gezebiliriz derseniz işte cevabı buradaJ
Sütuven Çağlayanı: Zeytinli-Beyoba üzerinden ulaşılan çağlayan Altınoluk'un görülmeye değer doğal güzelliklerinden sadece biri. Etrafında piknik alanları da bulunan Sütuven, Kızılkeçili Çayı üzerinde yer alıyor. 

Hasanboğuldu: Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sütuven Çağlayan’ının biraz ilerisindeki Hasanboğuldu, doğal kayaların havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeri. Alanda ahşap masa ve oturacak yerler bulunuyor.

Mıhlı Çayı: Balıkesir- Çanakkale il sınırındadır. Altınoluk-Küçükkuyu istikametinde Altınoluk’tan 5 km. ileridedir. Mıhlı Çayı’ndan iç kısımlara doğru gidildiğinde Baş değirmen Mevkii gelir. Baş Değirmen Köprüsü Roma mimarisi ile yapılmış olup, eski zamanlarda Truva’ya giden tek ulaşım yoludur. Bugün ise yöredeki zeytinliklere ve trekking yapanlara yol vermektedir. Bu mevkide ayrıca küçük göletler ve şelaleler bulunmaktadır. 

Zeytinli: Akçay - Edremit Karayolu’ndan 2 kilometre içeride bulunan Zeytinli Beldesi, Kazdağı eteklerinde kurulmuş şirin bir kasaba. Hasanboğuldu ve Sütuven Şelaleleri hemen Zeytinli’nin 1-2 kilometre üstünde ve Beyoba Köyü’nden sonra bu şelalelere ulaşılıyor. Zeytinli ’de eski sistem zeytinyağı elde edilen fabrikaları görebilirsiniz. Zeytinli Çay Bahçesi, Zeytinli Çayı’nın kenarında bulunan piknik yeri, Zeytinli merkezden 500 metre ileride.

Zeytinyağı Fabrikaları: Sızma ve kontinü denilen sistemlerle zeytinin sıkılarak zeytinyağı elde edildiği fabrikalar şehir merkezinde görülebilir. Ayrıca zeytin, zeytinyağı, sabun gibi ihtiyaç maddeleri ticareti yapan bir çok dükkan ve mağazalar görülmeye değer.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder