13 Nisan 2016 Çarşamba

Ayrı bir cennet Burhaniye


Balıkesir'in güzellikleri saymakla bitmez ama ben elimden geldiği kadarıyla saymaya çalışacağım:)
Burhaniye ve güzelliklerini anlatacağım.



 Burhaniye,Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısında bulunan bir ilçesidir.Ağırlıklı olarak zeytinyağı üretimine yönelik zeytincilik ve iç turizm merkezidir.Kuzeyde Kazdağı,güneyde Madra Dağı arasında kalan Edremit Körfezi bölgede bulunur.
Denizden ortalama yüksekliği 10 metre olan ilçenin Ege Denizi'ne 17 kilometre uzunluğunda kıyı bandı vardır.
Balıkesir-İzmir-Çanakkale yol ayrımı üzerinde bulunması,hem ulaşımı kolaylaştırmakta hem de ilçenin turistik önemini arttırmaktadır.

Biraz da Burhaniye'nin tarihine gidelim...
Burhaniye ve körfez bölgesinin bilinen ilk insan yerleşimi burada başlamış.Bugünkü İskele mahallesinde M.Ö.1443 yılında Mysıa halkı tarafından kurulmuş ve antik çağda Adramyttion'a bağlı olarak varlığını sürdürmüş.Bu antik kent eski döneminde önemli bir hukuk merkeziymiş.Tarihinin önemli dönemlerinde, 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar "Kemer" ismiyle anılan bu antik kentin adı, 19.yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülhamit tarafından oğlu şehzade Burhanettin'e atfen "Burhaniye"olarak değiştirilmiş.

Sıra geldi Burhaniye'nin Gezilecek Yerlerine..

Adramytteion Antik Kent: Eski Edremit olarak bilinen tarihi kentte bugün,o devirlere ait tarihi kalıntılara pek rastlanmamaktadır.Bunun nedeni, şehrin sık sık istilaya uğrayıp savaşmak zorunda kalması.
Adramytteion günümüzde,Balıkesir İli,Burhaniye İlçesi,Ören Mahallesi içinde,Karataş Tepesi Mevkinde,Ören yerleşmesini oluşturan yazlıklar altında yer almaktadır.


Kaya Sunakları: Edremit Körfezi'nin güneyindeki Madra Dağı'nın eteklerinde,özellikle de Burhaniye ilçesinde yoğun şekilde karşılaşılan Kaya Sunakları,plan bakımından Antik çağın tapım yerlerinden faklıdır.Temel antik dini merkezler ,tapınak yapılarını barındırırken; Kaya Sunaklarının bulunduğu alanlarda ise,en azından bugüne kalacak kadar sağlam dini yapılara önem verilmemiştir.


Şahinler KöyCami:Yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen Şahinler KöyCami; Türk-İslam aleminde,içerisinde eski hat örnekleri olmayan,buna karşın köy mezarlığı,çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeli kubbesiyle çok ayrı özellikte bir camidir.


Ören: Temiz denizi,plajı ve yemyeşil dinlenme tesisleriyle Ören, ilçe merkezinden denize doğru 4 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Şirin bir tatil kasabası özelliğini koruyan Ören, ince kumlu plajları ve sığ denizi yanında bir çok yazar,sanatçının yazlık yerleşimi olarak da tanınmaktadır.Edremit Körfezi'nin kıyısında sürekli esintisi ile yazın en sıcak günlerinde bile bunaltıcı sıcaklardan korunaklı bir tatil yöresi olarak tercih edilmektedir.

Ege Denizi'ne 17 km uzunluğunda kıyısı bulunan Burhaniye'de büyüklü küçüklü bir çok doğal plaj bulunmaktadır.İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan Ören'in 4 ayrı plajı 2005 yılı itibariyle "Mavi Bayrak Ödülü'ne"layık görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder